BBC: Strategisch en financieel beleid

Op deze pagina's vind je:

  • essentiële gegevens over de financiële situatie van de Vlaamse lokale besturen, mogelijkheden om zelf rapporten hierover samen te stellen én een nota "BBC voor beginners".
  • ondersteunende documenten voor diegene die zich in BBC willen verdiepen.
  • enkele pagina's, voor de lokale besturen, voor hun rapportering aan de Vlaamse overheid.

Wil je op hoogte blijven van het BBC-nieuws? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief. Bekijk ook de voorbije edities van de nieuwsbrief.

Nieuws & artikels

Meer lezen

Nieuwe tool: BBC-schema’s voor de aanpassing van het meerjarenplan

Benieuwd hoe de BBC-schema’s eruit zien eens je aangepast meerjarenplan digitaal is opgestuurd naar ABB? De volgende dag kan je dit controleren via onze nieuwe tool “BBC-schema’s voor de aanpassing van het meerjarenplan”.

Publicatiedatum
maandag 28 november 2022
Meer lezen
Meer lezen

Financiële analyse van de 7 fusiegemeenten uit 2019

Op 1 januari 2019 zagen 7 nieuwe gemeenten het levenslicht in Vlaanderen: Aalter, Deinze, Kruisem, Lievegem, Oudsbergen, Pelt en Puurs-Sint-Amands. Deze gemeenten ontstonden naar aanleiding van het fusiekader, opgesteld door de toenmalige Vlaamse Regering. De huidige Vlaamse Regering gaat op dit elan verder en stimuleert opnieuw de vrijwillige samenvoeging van gemeenten. Om na te gaan hoe de financiële situatie van de pilootbesturen geëvolueerd is, dook de afdeling Lokale Financiën van het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) in de jaarrekeningen van deze fusiegemeenten.

Publicatiedatum
dinsdag 20 september 2022
Meer lezen
Meer lezen

Jaarrekeningen 2021 in tool ‘financieel profiel lokaal bestuur’

De ABB-tool 'financieel profiel lokaal bestuur' is bijgewerkt met de jaarrekeningen van 2021. Waar voordien de cijfers van 2021 slechts een raming waren, zie je nu de realiteit. De tool geeft je inzicht in de uitgaven en ontvangsten, maar ook in het financieel evenwicht en de schulden van lokale besturen.

Ontdek het financieel profiel van je gemeente

Publicatiedatum
donderdag 4 augustus 2022
Meer lezen

Recente FAQ's